Loveckým zámkem Ohrada teče řeka a roste v něm les

10. červenec 2017

V zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou vyrostl Les pramenů. Zážitková výstava návštěvníky zavede do obory, kanceláře lesníka nebo ke studánce a k řece. Hravá expozice představí les ze všech stran a přitom zapojí všechny smysly.

„Výstava má název Les pramenů a těch pramenů tady potkáme několik - pramen vzdělání a poznání nebo prameny potoků a říček, které ústí do Vltavy. Tato řeka tu samozřejmě nechybí,“ popisuje lesník Václav Kinský.

Tvůrci výstavy podle něj chtěli, aby si rodiče a prarodiče v expozici hráli s dětmi. K tomu poslouží například místnost věnovaná lesu a vodě. „Je to škola hrou, jsou tu dřevěné xylofony, budky, kam si návštěvníci sáhnou, a neví, co je čeká. Nebojte, pavouci tam nejsou, to je častá otázka,“ směje se Václav Kinský.

V expozici můžete les vnímat všemi smysly. Uvidíte také film o historii vorařství a dojdete až ke studánce. „Využili jsme toho, že se nám hýbou parkety na podlaze, takže děti i dospělí tady tančí s vodou,“ dodává lesník.

Na závěr dojdou návštěvníci do jakési meditativní místnosti se sedacími pytli, kde si mohou odpočinout. „Tady se návštěvníci podívají na moderní projekce od Jakuba Nepraše a nechají je na sebe působit. Mně osobně se nejvíc líbí příběh kamenů z louky. Návštěvníci mohou tak trochu zažít, co by se s nimi všechno dělo, kdyby byli kamenem,“ vysvětluje průvodce Patrik Brablík.

Zážitky z lesa můžete v Národním zemědělském muzeu Ohrada sbírat až do konce října.

Hravá výstava Les pramenů v loveckém zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou
Spustit audio