Gymnázium v Třeboni má unikátní knihovnu. Pomáhali ji vybudovat bývalí studenti

12. září 2017

Novou knihovnu a zároveň studovnu, sborovnu, čítárnu, přednáškovou místnost i výstavní prostor otevřelo ve své budově třeboňské gymnázium. Multifunkční projekt pomáhali vytvářet bývalí studenti - majitel sklenářství, šéf firmy na výrobu nábytku nebo architektka.

Na náklady, které činily přibližně jeden milion a sto tisíc korun, přispěl i milovník Třeboně Tom Schrecker, jeden dětí zachráněných sirem Nicholasem Wintonem.

„Knihovna do předloňského roku byla jenom v běžném malém kabinetě a dnes stojíme v knihovně, která je rozměrově stejně velká jako naše krásná prostorná aula,“ připomíná ředitelka školy Anna Kohoutová.

Knihovna je dvoupatrová, tvořená sklem, kovem a dřevem. „Je tak velká, protože v sobě spojila několik funkcí. Je tu jednak klasický výpůjční provoz, ale také studovna a čítárna. K tomu se nám ještě podařilo vybudovat zázemí pro učitele, mohou zde schůzovat, protože knihovna je v místě bývalé sborovny. Navíc nám vznikl velmi zajímavý alternativní výukový prostor,“ vyjmenovává ředitelka.

Pravá část knihovny je koncipovaná jako výuková, na schůdcích u zdi se dá sedět na polštářích, ležet a číst. Levá část je určená učitelům a knihovníkovi. Samotné regály jsou zatím zaplněné jen z části.

Knihy pocházejí z depozitáře gymnázia, ale některé začali nosit i štědří dárci, například místní archiv nebo Knihovna Václava Havla. „Také ze soukromých sbírek našich absolventů jsme dostali spoustu zajímavých knižních darů, jeden daroval komplet starého Jiráska, další Palackého Dějiny,“ dodává Anna Kohoutová.

Bývalí studenti se ale podíleli i na samotném vybudování knihovny, ať už jde o šéfa firmy na výrobu nábytku nebo architektku. „To je možná věc, na kterou jsem pyšná nejvíc, že se na našem gymnáziu daří využít potenciál současných i bývalých studentů. Každý z nich s něčím přijde, každý se rád vrací a jako by chtěl projevit svou vděčnost za léta strávená na našem gymnáziu tím, že škole nějak prospěje. Paní architektka určitě přistupovala ke své práci jinak, než kdyby navrhovala anonymní knihovnu do anonymního místa,“ říká ředitelka školy.

Architektkou je Barbora Weinzetlová z pražského Ateliéru 111. „Nejtěžší pro nás bylo si uvědomit, že knihovna má ohromné zatížení. Museli jsme hodně pracovat s nosnou konstrukcí celé budovy, to definovalo umístění celého prvku,“ popisuje.

Nová multifunkční knihovna na třeboňském gymnáziu

Vznik ojedinělé knihovny byl podle ní komplikovaný, ale vše dopadlo skvěle. „Když jsem dneska vstoupila do toho prostoru, tak na mě padla příjemná atmosféra. Za to jsem moc ráda. Myslím, že tady studentům bude dobře,“ uzavřela. Gymnázium chce v knihovně pořádat i přednášky a výstavy.

autor: pfr
Spustit audio