Podepsal se císař i Fantomas. Muzeum Ohrada vystavuje své návštěvní knihy

21. září 2017

Národní zemědělské muzeum Ohrada v Hluboké nad Vltavou vystavuje návštěvní knihy z let 1842 až 2017. Lidé uvidí například podpis císaře Františka Josefa. Výstava připomíná 175. výročí vzniku muzea, které je druhé nejstarší v republice.

Nejstarší návštěvní kniha pochází z roku 1842. „Když budeme listovat, všimneme si, že je tam spousta zajímavých podpisů, například rodiny Františka Palackého. V roce 1871 se nám podepsal korunní princ Rudolf, mimochodem vynikající ornitolog, a dál třeba následník trůnu František Ferdinand d´Este,“ ukazuje ředitel Martin Slaba.

Rozluštit písmo v některých pamětních knihách je poměrně těžké. „Ono to na první pohled není vidět, ale ty nejstarší zápisy jsou německé. Po roce 1918 už je hlavním jazykem čeština. Knihy z 20. a 30. let jsou psány formou formulářů, každý návštěvník uvedl své jméno, zaměstnání, bydliště, číslo vstupenky, počet osob a tak dále,“ dodává Martin Slaba.

17. srpna 1932 se do knihy podepsal cestovatel Bedřich Machulka. „To byl dvorní bílý lovec Adolfa Schwarzenberga. Vedle jsme položili inventární soupis afrického oddělení, které Bedřich Machulka na zámku pro Adolfa Schwarzenberga připravil,“ vysvětluje ředitel.

V poslední vitrínce je mimo jiné kniha z poloviny 40. let 20. století. „Vidíte velmi strohé zápisy z druhé světové války, pak přijde tlustá čára a azbukou je tam takový velmi sebevědomý zápis sovětského vojáka. Můžeme si přečíst, že 19. května 1945 obsadila muzeum skupina sovětských generálů a oficírů,“ říká Martin Slaba.

Návštěvní kniha s číslem 100 je z roku 2014 a je opravdu jiná než všechny ostatní. „V těch knihách se projevuje kultura zapisovatelů. V té poslední už jsou různé obrázky, smajlíky, srdíčka. Zhruba od 60. let muzeum pravidelně navštěvuje Fantomas, který je podepsán několikrát do roka. Každá ta kniha je prostě dokladem své doby,“ dodává Martin Slaba.

Návštěvní knihy uvidíte v Národním zemědělském muzeu Ohrada do konce září.

Spustit audio