I na jihu Čech se daří slam poetry, při soutěži lidé interpretují své básně a texty

24. říjen 2017

Básníci, exhibicionisté, herci - tak lze z laického pohledu popsat ty, kteří dobrovolně absolvují soutěžní klání slam poetry. Nejde o autorské čtení ani recitační soutěž. Soutěžící se zaměřují na to, co a jak sdělují. Důležitá je hlavně komunikace s diváky.

Jednu ze slam poetry mohli prožít lidé v Českých Budějovicích v klubu Velbloud. Organizátorem byl Filip Koryta. „Vymezit pojem slam poetry je hrozně složité, podobně jako třeba vysvětlit, co je neuróza. Každý si k tomu řekne svoje, ale dají se vyvodit nějaké obecné znaky, na kterých se všichni shodnou,“ říká.

Žánr označuje jako performativní poezii. „To znamená, že jde o poezii, která musí být slyšet, na kterou se musíte koukat, která ve vás probouzí bezprostřední emoce. V tom je asi ta síla. Většinou se můžete dočíst, že je to žánr na pomezí poezie a divadla, protože nejde jenom o ten text jako takový, ale i o to, jak ho interpretujete,“ popisuje.

Při slam poetry je navíc velice důležité publikum. To se stává zásadní součástí večera, protože rozhoduje, jak soutěž dopadne. Právě diváci hodnotí každý výstup.

Pro soutěž ve slam poetry platí tři pravidla. Interpret má na svůj výstup tři minuty, limit může překročit maximálně o deset vteřin, potom už se odečítají body. Další podmínkou je autorství, účinkující se musejí prezentovat vlastním textem. Třetí pravidlo zakazuje jakékoli rekvizity a kostýmy.

Slamerská scéna na jihu Čech se podle Filipa Koryty teprve rodí. „Já ale věřím, že má potenciál, už jen kvůli tolika lidem, kteří se dnes budou prezentovat a zkusí si to. Věřím, že to inspiruje další, aby se zapojili,“ dodává.

Mezi jihočeské zástupce na soutěži patřila Simona Brožovská. „Vedla mě k tomu určitě zvědavost a chuť si to vyzkoušet a mít odezvu od lidí. Začala jsem tvořit ve škole na Jihočeské univerzitě, tam jsme měli autorské čtení,“ vyprávěla před svým prvním výstupem.

Kvalifikace na mistrovství republiky ve slam poetry se uskuteční v Českých Budějovicích 21. listopadu.

autor: pfr
Spustit audio