Zemřel herec Jihočeského divadla Petr Hanus

30. srpen 2005

27. srpna 2005 zemřel ve věku nedožitých 54 let Petr Hanus, dlouholetý člen činohry Jihočeského divadla. Poslední rozloučení s Petrem Hanusem se koná v pátek 2. září 2005 v českobudějovickém krematoriu v 11.30.

V činohře Jihočeského divadla nepřetržitě působil - krom krátkého brněnského intermezza v Mahenově činohře v polovině 80. let - již od sezony 1974/75. Hned v prvním desetiletí své jevištní dráhy se nezapomenutelným způsobem vepsal do historie českobudějovického divadelnictví např. jako Gorinův Thyl Ullenspiegel (režie M. Fridrich, 1977) či Shakespearův Romeo (režie I. Balaďa j. h.). Za vpravdě hvězdnou - a s odstupem času lze říci, že též i osudovou - hodinu své dráhy právem považoval ztvárnění složité úlohy skladatele Jakuba Jana Ryby v Boučkově dramatu Noc pastýřů (režie S. Kopecký, 1989).

V srdcích diváků zůstane Petr Hanus navždy zapsán jako vodník Michal i Mlynář z Jiráskovy Lucerny, vysloužilý voják Bláha ze Stroupežnického Našich furiantů, Zvíře z Hrubínova pohádkového podobenství o moci lásky Kráska a Zvíře... Smích rozdával jako Shakespearův král elfů Oberon i rytíř Jan Falstaff, Goldoniho "sluha dvou pánů" Truffaldino, Brandonova Charleyova teta, Cooneyho "Cyrílek" - Bobby i poslanec Richard Willey z komedií 1 + 1 = 3 a Peklo v hotelu Westminster nebo Brdečkův Horác alias Hogo-Fogo z legendárního "Limonádníka".

Rád spolupracoval i na operně-muzikálových projektech Jihočeského divadla (např. Penížek v Kálmánově Hraběnce Marici, Perčik v Bockově Šumaři na střeše, Lesů pán i Polednice v Kytici S+Š, senátor Randall v Divotvorném hrnci V+W). Z herecké tvorby posledních let připomeňme jeho barvité kreace v postavách krále Agamemnóna v Eurípidově Ifigenii v Aulidě, Luciana Zavaniho v Shermanově hře Když Isadora tančila, plukovníka Veršinina z Čechovových Tří sester, Žvanikina z Gogolovy Ženitby, Satanáše z Egressyho Portugálie, Fortunata z Poprasku podle Goldoniho, Mr. Smithe z Ionescovy Plešaté zpěvačky. Jeho poslední velkou úlohou se na prknech JD symbolicky stal charismatický Robert ze současné irské hry M. Carr Maja, jíž vytvořil ve spolupráci s režisérem I. Krobotem.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio