Jindřichohradecká Hypernova dostala zákaz prodeje potravin

22. září 2005

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve středu s okamžitou platností zakázala prodej všech potravin v jindřichohradecké Hypernově. Svůj krok zdůvodnila ohrožením zdraví spotřebitelů, protože při opakovaných kontrolách našli inspektoři z Tábora důkazy o značném zamoření prostoru myšmi. ČTK to řekla mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

"Na celé prodejní ploše, skladech i přímo v regálech bylo množství myšího trusu, rozkousané obaly potravin a dokonce živé a mrtvé myši," uvedla mluvčí. Prodejnu provozuje firma Ahold Czech Republic, s níž SZPI zahájí správní řízení a uloží jí pokutu ve výši několik set tisíc korun.

V prodejně dnes začala rozsáhlá deratizace a její pracovníci navíc likvidují zboží, které myši ohlodaly či znečistily. Otevření obchodu musí poté schválit Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Odhady škod, které dočasné uzavření Hypernovy způsobí, vedení mateřské společnosti Ahold Czech Republic nezveřejnilo. Mluvčí společnosti Ahold Czech Republic Kateřina Černá dnes ČTK řekla, že v hypermarketu nyní probíhá kompletní deratizace a obchod prohlížejí odborníci na likvidaci hlodavců včetně přivolaných specialistů z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. "Zahájili jsme rovněž generální úklid celého hypermarketu. Chceme mít stoprocentní jistotu, že potraviny jsou nezávadné a bezpečné, a proto likvidujeme například i velká balení zboží, která myši jen trochu nahlodala," uvedla Černá. Kdy bude jindřichohradecký hypermarket Hypernova znovu otevřen, nelze zatím podle Černé odhadnout. "Až bude deratizace společně s úklidem ukončena, tak přivoláme inspekci, která rozhodne o dalším postupu," řekla Černá.

Potravinářská inspekce nyní uplatňuje proti Aholdu a jeho provozovně v Jindřichově Hradci standardní postup. "Závisí pouze na firmě, kdy splní uložená opatření a zabrání přístupu hlodavců do objektu," řekla dnes ČTK mluvčí SZPI Daniela Kolejková. Po následné kontrole táborského inspektorátu a zjištění předpisového stavu nebude podle ní nic bránit obnovení prodeje potravin. "Společnost se ale nevyhne správnímu řízení se současnou citelnou pokutou," zdůraznila mluvčí. Na nedostatky totiž prý byla upozorňována inspekcí opakovaně. O škodách, které společnosti Ahold vzniknou na tržbách kvůli několikadennímu zavření jindřichohradecké prodejny, Černá nechtěla konkrétně hovořit. "V případě, že tento hypermarket neotevřeme do konce týdne, tak přijdeme o víkend včetně pátku, který je nejproduktivnějším dnem v týdnu. Středa je obchodně také velmi zajímavá, protože tento den nabíhají naše nové akční letáky," sdělila pouze Černá. Jindřichohradecká prodejna podle Černé stojí poblíž pole, odkud myši pravděpodobně pocházejí. "Inspekce nám nařídila omezení přístupu hlodavců, o což jsme se opakovaně všemi možnými povolenými způsoby pokoušeli. Deratizace v prodejně probíhá několikrát týdně a stav se po aplikaci dostupných deratizačních prostředků rapidně zlepšil," uvedla Černá. Ahold podle ní do deratizace této prodejny od letošního června investoval zhruba 200.000 korun.

Společnost Ahold Czech Republic v ČR provozuje síť 184 supermarketů Albert a 50 hypermarketů Hypernova. Mezi deseti největšími tuzemskými obchodními řetězci loni patřila Aholdu druhá příčka za společností Makro Cash&Carry.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio