Českobudějovické letiště získalo stavební povolení na první etapu modernizace

28. listopad 2007

První etapa modernizace Jihočeského letiště České Budějovice může začít. Letecký stavební úřad totiž vydal stavební povolení. Odstartovala tak cesta k tomu, aby na jihu Čech vzniklo moderní mezinárodní letiště regionálního charakteru.

Jak uvedla mluvčí letiště Martina Vodičková, v první etapě modernizace letiště budou využity nevyhovující armádní objekty. Například z bývalé budovy techniků vznikne administrativní zázemí firmy, z bývalé požární zbrojnice pak skladové prostory a počítá se i s vybudování tzv. malého terminálu. Ve spolupráci s státním podnikem Řízení letového provozu České republiky je zpracováván také projekt rekonstrukce řídící věže tak, aby odpovídala přísným parametrům současného civilního leteckého provozu.

První etapa rekonstrukce českobudějovického letiště by měla podle Vodičková stát zhruba 50 miliónů korun. S jejím ukončením se počítá v průběhu příštího roku.

Převod majetku z armády na Jihočeský kraj se uskutečnil letos na podzim a tím se otevřela cesta k dalšímu rozvoji Letiště České Budějovice. Cílem je, aby Letiště České Budějovice bylo v roce 2009 zařazeno do mezinárodní sítě veřejných letišť a aby mělo patřičné vybavení pro odbavení letadel typu Boening 737 či Airbus A320.

autor: čro čb
Spustit audio