Vánoční lyžování na Šumavě se neobešlo bez úrazů

28. prosinec 2007

Milovníci bílé pokrývky nezaváhali na jihu Čech ani o vánočních svátcích. I přesto, že v nižších polohách Zadova nebo Lipna chybí přírodní sníh, slunečného počasí využily tisíce lyžařů. Díky mrazivému počasí mohou pracovat sněžná děla, takže většina sjezdovek je v provozu.

Na Churáňově se na Boží hod vánoční navíc poprvé rozjel i vlek a běžkaři mohou vyrazit na zhruba 25 kilometrů upravených tratí. Ani letos se ale sportování na sněhu o Vánocích podle pracovníka horské služby na Kvildě Jana Štourala neobešlo bez úrazů: "Úrazů nebylo tolik, protože provoz začínal až 25. prosince. Ošetřovali jsme několik poranění, například zranění kotníku, otřes mozku, zlomenou ruku a několik menších úrazů."

Počet úrazů o vánočních svátcích ovlivnilo především inverzní počasí, které se podle náčelníka horské služby Šumava Michala Janďury podepsalo na kvalitě sněhu: "Díky inverznímu počasí a nedostatku sněhu je povrch sjezdových tratí většinou uměle zasněžen a povrch je tedy velice tvrdý. Jen 25. prosince byly na Špičáku tři úrazy, z nichž jeden byl těžký, šlo o poranění páteře. Většinou se však jednalo o tržné a řezné rány, fraktury předloktí a kolení vazy."

Pracovníky horské služby v šumavském Špičáku zaměstnal na druhý svátek vánoční vážný úraz 34letého snowboardisty.Vyjel ze sjezdovky do lesa a narazil do stromů. Nyní leží v plzeňské nemocnici.

autor: čro čb
Spustit audio