Už třetí den se chodci a řidiči na Jindřichohradecku potýkají s ledovkou, v noci prověřila i řidiče na Prachaticku

10. leden 2008

Jindřichohradecko trápí už třetí den ledovka. Zatímco hlavní komunikace jsou až na drobné výjimky dobře sjízdné, problém bývá v okrajových částech měst a na silnicích nižších tříd. Pokud jde o chodce, ti se mohou nejbezpečněji cítit v centrech, kde bývá potřebná údržba provedena samozřejmě nejdříve. I tady platí, že obyvatelé okrajových částí musejí počítat s jistou časovou prodlevou.

Jak zjistila redaktorka Českého rozhlasu Magda Kubínová, jedním z měst, kde údržba doslova selhala, je Stráž nad Nežárkou. Město se doslova proměnilo v jedno velké kluziště, obrovské problémy zažíval každý, kdo se pokoušel dostat z domu. Mnozí z obyvatel se totiž nepostarali o posyp chodníků u svých nemovitostí a s údržbou značně zaspalo i město.

Podle slov starostky Stráže nad Nežárkou Věry Tomšové je přitom největším problémem uskladnění posypového materiálu, ke kterému se firma provádějící údržbu městských komunikací dostane až po 7 hodině ranní. Situace je ve městě problematická již několik dní, město by tedy mělo reagovat pružněji. Argument města, že se zimou musí každý počítat, jistě není dostatečným vysvětlením.

Náledí na silnicích potrápilo v noci a časně ráno řidiče také na Prachaticku. Nejhorší byla situace především na hlavním tahu mezi Vimperkem a Strážným a okolo Volar. Policie zde musela kvůli uklouzaným vozovkám zastavovat kamiony, než silničáři cesty prosolili.

autor: čro čb
Spustit audio