V Jindřichově Hradci a ve Strakonicích se zřejmě změní centra těchto měst

21. leden 2008

Historické centrum Jindřichova Hradce čekají změny. Kromě dalších úprav v prostorách bývalé jezuitské koleje i jezuitského semináře by se zásadní rekonstrukce mohl po letech dočkat také objekt bývalého pivovaru.

Záměry města prozradil vedoucí odboru rozvoje Zdeněk Maryška: "V objektu, který je majetkem Národního památkového ústavu, se předpokládá vybudování stále expozice tapisérií i s ukázkou výroby, ta byla v Jindřichově Hradci tradiční. Zbylá část objektu je v majetku soukromé osoby a rovněž se připravuje rekonstrukce."

Rekonstrukce všech zmiňovaných objektů město podle odhadů přijde na více než 100 milionů korun. Zhruba než 90 procent této částky by přitom mohli pokrýt dotace z fondů Evropské unie. Na vypsání potřebných dotačních titulů tak závisí i termín zahájení oprav. Jejich část město, bez ohledu na udělení či neudělení dotace, provede již letos.

O změnách v centru města uvažují i ve Strakonicích, kde si nechávají zpracovat architektonickou studii Velkého náměstí. Studie má řešit nejen změny na náměstí, ale i v navazujících lokalitách - například spojnici s Ostrovem nebo průtahovou komunikaci u pivovaru. Hotová má být v průběhu dubna tohoto roku.

Jak dodal starosta Pavel Vondrys, už hotová část studie náměstí navrhuje v některých částech návrat do historie: "Není to tak, že by se restaurovala historická podoba. Naopak by mělo dojít k úpravám na dnešní podmínky, ale tak, že vrátí městu atmosféru, která v centru města v minulosti byla."

Jednou konkrétní změnou je podle starosty Vondryse zrušení dělící rampy před radnicí. Ta by měli stavbaři částečně odtěžit. Dalším nápadem je obnovení mostu, který dříve vedl přes takzvaný rybí útulek.

Těsně před dokončením studie chce město s jejím návrhem přestoupit před občany. Podle starosty by změny náměstí mohly být tak zásadní, že občané mají určitě mít možnost k nim říct svůj názor. Realizace hotové architektonické studie pak bude otázkou možná i stovek milionů korun a časového horizontu pěti až deseti let.

autor: čro čb
Spustit audio