Prachatická radnice nechala zbourat památník osvobození

27. březen 2008

Vedení Města Prachatice rozhodlo o zbourání památníku osvobození v ulici SNP, a to zejména kvůli jeho téměř havarijnímu stavu. Náklady na opravu díla nevalné estetické úrovně se pohybovaly kolem dvou milionů korun. A tak na místo přijela v minulých dnech technika a pustila se do demolice.

"Demolice byla poměrně náročná, byl to kvalitní beton. Soudruzi nešetřili," glosoval při odstraňování betonového podstavce Vladimír Simota.

Jak bude místo v ulici SNP vypadat po demolici památníku, přiblížil prachatický radní Václav Kuneš, který se angažoval ve vyřešení celé záležitosti: "Sídliště se jmenuje Na sadech a domníváme se, že celý tento prostor měl být takto upraven, bude vysvahován a osazen zelení. Myslím si, že to pomůže i provozu a přehlednosti na blízké křižovatce."

Redaktor Václav Malina se v Prachaticích ptal, co lidé říkají tomu, že místo památníku už zbyla jen díra v zemi.

Laviček nebo dětského hřiště místo památníku se tak sice obyvatelé nedočkají, ale sadových úprav ano. Radní Kuneš doslova uvedl, že technický stav památníku, lidově nazvaného "roura", se stal noční můrou této části města. Současně také uklidnil místní obyvatele, že o změně názvu ulice SNP se neuvažuje, protože již zmizelý památník neměl vazby ke Slovenskému národnímu povstání, ale k osvobození Prachatic.

autor: čro čb
Spustit audio