Správa Národního parku Šumava chystá razantní omezení splavnosti horního toku Vltavy

13. květen 2008

Vodáky na horní Vltavě v šumavském národním parku čekají zřejmě nejpřísnější omezení v historii splouvání řeky. Správa parku chce od půlky června do půlky srpna zcela uzavřít 17 kilometrový úsek mezi Soumarským mostem a obcí Pěkná.

Vedení správy šumavského parku toto opatření opřelo o studie, které prokázaly kritické ohrožení přísně chráněných a evropsky unikátních ekosystémů, například perlorodky. Tento úsek přitom patří k nejnavštěvovanějším, v sezoně ho sjíždí stovky lidí. Nové nařízení začne platit pravděpodobně během července.

Razantní opatření přichází po dlouhé době, konkrétně od roku 1992, a bude mít dopad na turistický ruch, na podnikatele v regionu i na vzájemnou komunikaci šumavských obcí se správou národního parku.

Proti zavření Vltavy ve dvou prázdninových měsících v úseku Soumarský Most - Pěkná sice budou obce protestovat, ale s ohledem na vazby Národního parku Šumava a ministerstva životního prostředí lze podle Františka Nyklese, předsedy Svazu obcí Národního parku Šumava, výsledek dopředu uhádnout s velkou pravděpodobností.

Jednání rady šumavského parku se uskuteční 10. června. Pokud si následně s vyřešením sporu Bursíkovo ministerstvo pospíší, od poloviny července začne zákaz splouvání na horním toku Vltavy opravdu platit.

autor: čro čb
Spustit audio