Jihočeští vědci zamířili na Špicberky

7. červenec 2008

Prvních 7 členů vědecké expedice Arktida 2008 odletělo v pátek na Špicberky. Tým tvoří vědci z Jihočeské univerzity, Botanického ústavu, brněnské Masarykovy univerzity a bratislavské univerzity Jana Ámose Komenského. Zhruba do poloviny měsíce srpna budou mapovat druhy rostlin, řas, ryb a jejich parazitů nebo také vhodné oblasti pro klimatologické stanice.

Výpravu vede docent Josef Elster z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity: "Prožijeme víceméně celé arktické léto. Předpokládáme, že teploty se budou pohybovat kolem 5 stupňů Celsia. pokud se nám vydaří sezóna a bude pěkné počasí, tak bychom většinu času měli strávit v terénu. Budeme sbírat vzorky a sestrojovat tabulky druhů společenstva sinic a řas. Na základě těchto dat chceme sestavit botanickou mapu zájmového území."

Výzkum je součástí velkého mezinárodního arktického projektu s názvem Biologická a klimatická rozmanitost Arktidy. Vědci budou bydlet v bývalé chatě lovců ledních medvědů a také ve dvou speciálních kontejnerech s laboratořemi na severu centrálního zálivu Isfjord poblíž starého ruského města horníků.

Získaná databáze poznatků by pak podle Josefa Elstera měla sloužit k porovnávání vlivu klimatických změn: "Chceme zjistit, jaký je současný stav vegetace, dlouhodobě se zabývat výzkumem této lokality a porovnávat, jak se vegetace mění v čase a jak ji ovlivňují klimatické změny na tom území."

Vědecká expedice Arktida 2008, která získala grant ministerstva školství a finančně přispěl i Jihočeský kraj, bude kompletní po 17. a 24. červenci, kdy ji doplní další botanici a zoologové.

autor: čro čb
Spustit audio