Cestující v českobudějovické MHD si budou zřejmě moci koupit jízdenku přes SMS

18. červenec 2008

České Budějovice chtějí zavést platby za služby ve městě přes mobilní telefony. Lidé by s nimi mohli uhradit například jízdné v městské hromadné dopravě, parkovné nebo zaplatit vstupenky na kulturní akce. Město nyní vypsalo soutěž, při které chce zjistit konkrétní nabídky firem, výše poplatků se totiž může u jednotlivých společností výrazně lišit.

Nový způsob úhrady by podle náměstkyně primátora Ivany Popelové mohl začít fungovat začátkem příštího roku: "Byla nám prezentována jak možnost placení klasickou kartou, tak i formou datových přenosů prostřednictvím mobilního telefonu. Datové přenosy mají výhodu v tom, že nejsou vázány na operátory, takže je to jeden systém, který se dá nahrát do všech mobilních telefonů, které mají možnost připojení na datovou síť, což už většina má."

Město se teď podle náměstkyně Popelové rozhodne mezi dvěma způsoby plateb přes mobilní telefon: "Rozhodli jsme se, že v rámci výběrového řízení formou soutěže o návrh prověříme platby prostřednictvím mobilního telefonu. Buď tedy formou datového přenosu nebo formou SMS. Uvidíme, co se sejde za návrhy a jak výhodné budou podmínky. U karet je zavádění poměrně ekonomicky náročné, vybudování kartového centra není levná záležitost a pohybuje se kolem 20 miliónů korun."

Způsob platby jízdenky v českobudějovické MHD přes mobilní telefony by měl také splňovat podmínku, a sice umět komunikovat s připravovaným projektem Integrovaného dopravního systému Jihočeského kraje. Jedná se o propojení veřejné hromadné dopravy až v 17 městech na jihu Čech.

V blízké budoucnosti bychom tak mohli například platit jízdné v městské hromadné dopravě, ve vlaku nebo v linkovém autobusu. A nejen jízdné. Mohli bychom platit i za návštěvu muzea, za obědy ve školní jídelně nebo lístek na koncert.

autor: čro čb
Spustit audio