Architekt Kaplický navrhl pro České Budějovice koncertní centrum

13. srpen 2008

Architekt Jan Kaplický představil v Českých Budějovicích studii a model nového Koncertního a kongresového centra Antonína Dvořáka. Na místě bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech ho chce postavit Jihočeská společnost přátel hudby, která v Budějovicích pořádá už 19 let Hudební slavnosti Emy Destinnové. Moderní koncertní síň s dostatečnou kapacitou a vyhovující akustikou v jihočeské metropoli chybí.

Budoucí koncertní síň je zvenku černá, lesklá, aerodynamická. V Budějovicích ji hned někdo nazval rejnokem a architekt Jan Kaplický se nebránil: "No prosím, rejnokem nebo krásnou ženou. To je všechno v pořádku, když začne mít architektura přezdívky."

Architekt Kaplický při návrhu českobudějovického koncertního centra vycházel z organických tvarů: "Od lidských těl až do těl živočichů, ponorek, letadel, a tak dále. Ty všechny mají jistou organickou formu."

Uvnitř je centrum barevné. Větší sál pro tisíc lidí žlutý, druhý oranžový a vstupní hala je modrá. V interiérech převažují oblé harmonické tvary. Budova by měla být stoprocentně ekologická.

Kongresové a koncertní centrum by se tak stalo součástí nové městské čtvrti, která má postupně v areálu bývalých kasáren ve Čtyřech dvorech v průběhu deseti až patnácti let vzniknout. Soukromý investor zde počítá nejen s prostory pro bydlení, novou adresu by tu měly najít tři až čtyři tisíce lidí, ale i se zázemím pro volný čas, školami, obchody či sídly některých úřadů.

Stavba nového Koncertního a kongresového centra Antonína Dvořáka v Českých Budějovicích bude stát více než miliardu korun. Jihočeská společnost přátel hudby chce peníze získat z evropských fondů a také od soukromých investorů. Se stavbou by měla začít za dva roky, v roce 2010.

autor: čro čb
Spustit audio