Indickým soudem osvobozený entomolog Švácha chce maximálně pomoci svému kolegovi

12. září 2008

Českého entomologa Petra Šváchu ve středu soud v indickém Dárdžilingu na severovýchodě země zprostil obžaloby z nezákonného sběru brouků a hmyzu. Druhého českého vědce Emila Kučeru ale soud shledal vinným a vyměřil mu tříletý nepodmíněný trest vězení.

Petr Švácha, který pracuje v Entomologickém ústavu Biologického centra v Českých Budějovicích a je v Indii poprvé v životě, Českému rozhlasu České Budějovice v telefonickém spojení k rozsudku řekl: "Jsme oba velmi rozčarováni. Nebyl jsem zcela zproštěn, ale zaplatil jsem pokutu 20 tisíc rupií, což je asi 8 tisíc korun. Nevidíme nejmenší důvod, proč za stejnou činnost bych já měl být v podstatě osvobozen s celkem malou pokutou a Emil Kučera měl být odsouzen na 3 roky. To je absurdní a samozřejmě všichni zúčastnění uděláme vše proto, aby jeho případ co nejdříve skončil podobným způsobem, jako ten můj."

Českobudějovický entomolog Švácha nyní čeká na navrácení cestovního pasu. Tato záležitost by se měla vyřešit nejpozději do 4 týdnů. Do té doby bude pomáhat jeho kolegovi Emilu Kučerovi. Kučera na místě zaplatil kauci 6 tisíc rupií, tedy přibližně 2400 korun, a zůstává na svobodě, na rozdíl od Šváchy ale nesmí Indii opustit.

Neděli 22. června, kdy oba indická policie zadržela, popsal Petr Švácha slovy: "Zatčeni jsme byli v hotelu, který v parku vůbec není. Bylo nám řečeno, že zatčení bylo reakcí na nějaké udání, ale o tom skutečně nic bližšího nevíme, protože žalující strana detaily tají. Byli jsme obviněni z toho, že jsme bez povolení vstoupili a sbírali v národním parku, ale toho jsme si vůbec nebyli vědomi. Pokud jsme v něm byli a my to popíráme, tak ten pak v oblasti není naprosto označen a v tom případě nejde zjistit, zda jste v parku nebo ne."

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už v pondělí požádal indického státního ministra zahraničí Ananda Šarmu, aby se indická vláda zasadila o brzké propuštění obou entomologů. Prohlásil při této příležitosti, že Česká republika využije všechny nástroje k jejich propuštění, které se v těchto mezinárodních případech používají.

autor: čro čb
Spustit audio