500 lidí oslavilo v Mirovicích znovuotevření husitského kostela, který loni vyhořel

29. září 2016

Znovuzrození husitského kostela v Mirovicích na Písecku mnoho lidí považuje za zázrak. Loni v březnu z něj totiž po požáru zůstaly jen obvodové zdi. Po roce a půl, ve středu 28. září se ale znovu otevřel. Na první bohoslužbu přišly stovky lidí.

„Viděl jsem, jak to hořelo, a v tohle jsem nevěřil. Povedla se úžasná věc,“ říká mirovický rodák Jiří Suchan. „Připadá nám úžasné, že se to za tak krátkou dobu podařilo,“ doplňuje Zuzana Kalenská, farářka, která na otevření přijela až z Tachova.

Sedmnáctiletý Radek Pech z Mirovic chodil pomáhat při opravách kostela. Odpracoval asi 200 hodin. Teď má ke kostelu úplně jiný vztah než předtím. „Vracím se sem určitě radši, přeci jenom jsme si tu pomohli vlastníma rukama. Vracíme se, jako kdybychom si postavili barák. Je úžasné podívat se na náš nový kostel,“ komentuje.

Novou střechu kostela zdobí velký kříž, kterým dovnitř probleskují paprsky. „Všechno, co tady vidíte, ať už to jsou lavice nebo oltář, odkazuje na ten požár a zároveň na naději, která s požárem přišla. Strop odkazuje křížem na tu oběť a možná i bolest, ale zároveň také radost, protože skrz kříž je vidět do nebe,“ vysvětluje biskup Filip Štojdl.

Ještě důležitější je ale podle něj přístup lidí, zájem dobrovolníků a dárců. Mnoho návštěvníků přijelo na otevření až z Moravy a Slovenska. „Myslím, že se změnila spousta věcí, a to k dobrému,“ zdůrazňuje Filip Štojdl.

Vedle hlavní části kostela je zázemí, které se stane Centrem duchovní obnovy. „Bude otevřeno všem lidem bez rozdílu vyznání, především lidem, kteří mají nějaké osobní problémy, od kterých si potřebují na chvíli odpočinout, najít odstup,“ říká biskup. Církev chce také spolupracovat s několika sdruženími.

Kostel Jana Husa a Jeronýma Pražského v Mirovicích se znovu otevře už tuto neděli, biskup Filip Štojdl pokřtí šest mirovických dětí. Centrum duchovní obnovy začne naplno fungovat letos o Vánocích.

Spustit audio