Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje se rozrůstá o další výjezdové místo

9. říjen 2008

Včerejším převzetím staveniště v Čimelicích odstartovala výstavba dalšího výjezdového místa zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Toto výjezdové místo na severním okraji píseckého okresu by mělo pokrýt hraniční oblast mezi Jihočeským a Středočeským krajem v návaznosti na budované rychlostní komunikace směřující severojižním směrem a část dostupných břehů přehradní nádrže Orlík.

O rozšíření posádky rychlé zdravotnické pomoci v Čimelicích se usilovalo už několik let, finanční situace to však neumožňovala. Letos projekt neuspěl v Regionálním operačním programu Jihozápad a tak se Rada Jihočeského kraje rozhodla financovat nové výjezdové stanoviště záchranné služby z peněz Jihočeského kraje.

Podle ředitele jihočeské zdravotnické záchranné služby Marka Slabého jde o další vstřícný krok především k lidem: "Na Čimelice už nějaký ten rok čekáme a samozřejmě je to pokrytí dalších míst, kam jsme se nedostali úplně optimálně. V Čimelicích jsme záchranou službu suplovali lékařskou službou první pomoci v celodenním režimu a sanitním vozidlem záchranné služby. Výstavba navazuje také na výstavbu rychlostní silniční sítě severojižním směrem a doufáme, že se nám díky Čimelicím podaří lepší přístup k přehradní nádrži Orlík."

Posádky záchranné služby by mohly z Čimelic vyjíždět k naléhavým případům už v létě příštího roku. K jeho podobě a personálnímu složení Slabý doplnil: "Stanoviště je koncipováno pro posádku bez lékaře, budou tam dva záchranáři a sklad zdravotnické techniky a léčiv. Vše bude pár metrů od zdravotního střediska. Pochopitelně na všechna nová výjezdová místa budeme muset nabírat nový personál."

Výstavba výjezdového místa záchranné služby by měla začít kolem 25. října. S dokončením se počítá v létě. K zahájení běžného provozu záchranářské posádky by tedy mělo dojít v srpnu nebo září 2009.

autor: čro čb
Spustit audio