Výstava Zachraňme Šumavu je do zítřka k vidění v budově českobudějovické radnice

15. říjen 2008

Do čtvrtka 16. října můžete shlédnout v přízemí historické českobudějovické radnice putovní výstavu fotografií a leteckých snímků Zachraňme Šumavu. Snímky dokumentují tragický stav šumavských lesů, které devastuje kůrovec. Zájemci tu najdou i petici směřující k vládě, parlamentu a senátu, která vznikla z iniciativy šumavských obcí.

Starostka Stožce Zdeňka Lelková, členka svazu obcí Národního parku Šumava, k situaci říká: "Podle mě je docela tristní, že v dnešní době, ve středu civilizované Evropy, člověk něco takového vůbec dovolí. Šumava si to vůbec nezaslouží, předkové nám tady zanechali něco, na základě čeho jsme tu vyhlásili národní park a dnešní stav je vidět na fotografiích, tedy celé horské partie suchého lesa. Dnešní člověk má tolik možností a prostředků, i věda je natolik vyspělá, že by si Šumava zasloužila ne usychající experiment, ale to, jak člověk s přírodou dokáže zacházet, jak jí dokáže chránit a jaké šetrné technologie může využívat pro to, aby ji nepoškodil a zachoval pro budoucí generace."

Podobný názor má i Josef Vovesný ze Sdružení vlastníků soukromých a městských lesů České republiky, který byl mimo jiné 12 let ředitelem Schwarzenberských lesů na Orlíku: "V nové části Bavorského národního parku se kůrovec důsledně zpracovává a dokonce se dříví vyklízí. To je cesta, kterou jsme vždy hájili. V hraniční oblasti se už dnes nedá nic zachránit, tam je suchý les, ale jde o to, jak budeme postupovat dále. Všem lesákům jde o to, aby tak, jak uschnul les v hraniční oblastí, neusychal dále."

V dalších částech by podle Josefa Vovesného bylo třeba změnit skladbu porostu. Vedle smrku tam ve stejné míře dříve rostly jedle a buky. Smrkový porost by bylo zapotřebí omladit. Podle Vovesného ale o názory lesníků s mnohaletou praxí nikdo nestojí.

autor: čro čb
Spustit audio