Českobudějovický entomolog Švácha se z Indie zanedlouho vrátí do Česka

22. říjen 2008

Návrat entomologa Petra Šváchy z českobudějovické Akademie věd se blíží. Z Darjeelingu se přesunul do indické metropole Dillí, kde čeká na výjezdní vízum. Do Čech se tak vrátí bez svého kolegy Emila Kučery, kterého indický soudce za nepovolený sběr hmyzu odsoudil v září překvapivě na 3 roky nepodmíněného vězení. Soud bude zkoumat jeho odvolání 6. listopadu.

Nové informace o nechtěně prodlouženém pobytu obou entomologů Českému rozhlasu potvrdil ředitel Entomologického ústavu v Českých Budějovicích Jan Šula: "Petr Švácha už je nyní v Dillí, dostal náhradní pas a čeká na výjezdové vízum. Doufáme, že nejpozději do 14 dnů by se mohl objevit už doma. Emil Kučera čeká na další odvolací soudní jednání a uvidíme, jak to dopadne."

Entomolog Petr Švácha čerpá v době své nepřítomnosti v zaměstnání neplacené volno. Jak dodal ředitel Entomologického ústavu v Českých Budějovicích Šula, na jeho návrat domů se těší všichni: "Navíc tady samozřejmě řada úkolů, které nemohl pro zaneprázdnění řešit. Předpokládáme, že nám podá zevrubnou zprávu o svém pobytu v Indii obohacenou jistě o některé detaily, které médii neproběhly. Zapadne do normálního běhu a svého studia tesaříků."

K řízení, které čeká Emila Kučeru, český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček uvedl, že doufá, že se vše stihne do 21. prosince. Pak začíná v Indii dlouhé období svátků, které potrvá až do konce února.

autor: čro čb
Spustit audio