Nový jízdní řád Českých drah je na jihu Čech bez větších škrtů, cestování ale podraží

14. prosinec 2008

Regionální vlaková doprava na jihu Čech téměř bez škrtů. I tak by se dal charakterizovat obsah nového jízdního řádu Českých drah, který začne platit od neděle 14. prosince.

"Všechny regionální spoje ve všední dny zůstávají tak, jako v letošním roce. Pouze dochází k časovým posunům. Odvoz do škol a zaměstnání je v plném rozsahu zajištěn podle objednávky Jihočeského kraje. Některé spoje, které jezdily o sobotách, nedělích a svátcích, se optimalizovaly," upřesnil ředitel krajského centra osobní dopravy v Českých Budějovicích Jiří Kafka.

Cestování vlakem ale od nového jízdního řádu podraží. Cena obyčejné jízdenky bez ohledu na vzdálenost vzroste o dvě koruny. Jednou z možností, jak při nákupu jízdenky ušetřit, je pořídit si ji přes internet, řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala: "Meziroční nárůsty prodeje přes internet jsou řádově ve stovkách procent. Lidé na internetu nakupují stále více, a takto koupená jízdenka bude o 3 procenta levnější. Další novinkou je to, že potvrzující email se nemusí tisknout, ale stačí ho zobrazit na displeji notebooku a vlaková četa umí načíst platnost jízdenky přímo z monitoru."

Jednou z novinek, kterou přináší nový jízdní řád Českých drah na trati České Budějovice - Tábor - Praha, je zkrácení dojezdových časů o deset minut. Cestující z Českých Budějovic tak budou v Praze dříve.

Přímé spojení s hlavním městem navíc bude možné nejen přes Tábor, jako doposud, ale také přes Písek, doplnil ředitel krajského centra osobní dopravy Jiří Kafka: "Nově budou zavedeny rychlíky přes Písek, Beroun a až do Prahy. Je to variabilita cestování a rychlejší spojení do Prahy - Smíchov, než před hlavní nádraží. Nový rychlík přibude v dálkové dopravě i směrem z Brna do Českých Budějovic s příjezdem v 9.46, kde ranní spoj chyběl. Spoj, který jezdil v odpoledních hodinách v neděli směrem do Brna, tak bude jezdit denně a odjíždět bude po 18. hodině."

autor: Ivan Mls
Spustit audio