Nad budoucností českokrumlovského otáčivého hlediště dál visí otazník

19. prosinec 2008

Město Český Krumlov se nepřipojilo ke stanovisku Národního památkového ústavu a Ministerstva kultury České republiky ohledně otáčivého hlediště. Ve Zprávě o stavu památky UNESCO, kterou státní instituce pošlou Výboru světového dědictví UNESCO v Paříži, se píše o nutnosti odstranit otáčivé hlediště z českokrumlovské zámecké zahrady do roku 2016.

Na tom se však neshodli českokrumlovští zastupitelé, kteří se spíš přiklánějí k tomu, aby otáčivé hlediště v zahradě zůstalo. Ani tento názor ale do zprávy nepřipojili.

Místostarostka Jitka Zikmundová neskrývala rozčarování a konstatovala, že město promarnilo šanci jakkoliv se k celému problému vyjádřit na oficiální úrovni: "Byla teď šance se vyjádřit a dát na vědomí i lidem v UNESCO, že samospráva nemá vlastnické vztahy k této záležitosti, ale vyjadřujeme svou vůli, aby otáčivé hlediště bylo na území Českého Krumlova, protože ho považujeme za kulturní fenomén. V jsme připraveni územní plán upravit tak, aby v případě potřeby jsme vyšli vstříc."

Starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička ale míní, že město Český Krumlov se ke zprávě tak, jak je formulovaná, ani vyjádřit nemůže: "Vzhledem k tomu, že z několika oficiálních zdrojů, které projednávalo i zastupitelstvo, vyplývalo, že drtivá většina našich občanů si přeje zachovat otáčivé hlediště v zámecké zahradě, tak zastupitelé nemají ani morální právo, zvednout ruku proti hlasu našich spoluobčanů. Druhý aspekt je, že správa je odpovědí státních orgánů na otázky orgánů UNESCO v Paříži, tak ať si obsah stanoví státní orgány a podepíší se pod něj."

autor: čro čb
Spustit audio