Bezdomovci hledají jakýkoliv způsob, jak přečkat silné mrazy

2. prosinec 2008

Mráz vyhání bezdomovce na jihu Čech z jejich běžných míst alespoň na noc do tepla. Patnáct bezdomovců může najít za 30 korun nocleh v českobudějovickém azylovém Domě svatého Pavla.

Dalších patnáct lidí pak má šanci využít takzvané nocování na židli v teple, protože podle vedoucího domu svatého Pavla Františka Kaiseršota otevřeli i přes noc takzvané denní centrum, kde se dá pobývat zadarmo. Lidé bez přístřeší tady dostanou i teplý nápoj.

Jak ale František Kaiseršot dodává, rádi uvítají i dary od lidí, kteří pomáhají třeba ošacením: "Můžeme jako potravinovou výpomoc nabídnout kávu, čaj nebo čínskou polévku. Máme tu šatník a lidé nám do něj nosí věci, které již doma nepotřebují. naši uživatelé jsou rádi za ponožky, teplé boty, teplé kabáty, svetry, i spodní prádlo je velmi žádaný artikl. Uživatele jsou rádi každé pomoci a nyní v těchto mrazivých dnech je to aktuální."

Azylový dům ve Strakonicích nabízí spíše možnost využití kuchyňky, kde si lidé mohu uvařit z vlastních zásob. Podle vedoucího Karla Sekničky se zatím nesetkali s tím, že by občané třeba nějakou materiální pomoc domovu nabízeli: "Podle naší předem schválené vyhlášky se platí 100 korun na den s tím, že bezdomovec může využít sprchu, uvařit si, a tak dále. Stravu sice nedostane, ale může si jí připravit či využít ledničku."

autor: čro čb
Spustit audio