Šumavská Kvilda bude o víkendu v obležení milovníků historických lyží

6. únor 2009

Od půl metru sněhu až po 12 centimetrů, tak vypadá před víkendem situace na jihočeských šumavských sjezdovkách. O něco lepší podmínky k lyžování pak nabízejí střediska v Rakousku a Německu.

Nejvyšší sněhovou vrstvu hlásí před víkendem Skiareál Lipno, provozovatelé uvádějí až 55 centimetrů. Kolem 40 centimetrů sněhu leží na Zadově, s 15 centimetry musí lyžaři vystačit na Kubově Huti a dokonce jen s 12 centimetry na Nových Hutích.

V provozu jsou ale i další menší střediska, jako například na Libínském Sedle u Prachatic nebo Kozí Pláň na Českokrumlovsku. Na Jindřichohradecku mohou lyžaři vyrazit na sjezdovku Hradiště u Nové Bystřice nebo na Vysočinu do Mrákotína.

Dobré lyžování slibují i přeshraniční lyžařská střediska. Na rakouském Hochfichtu mají více než půl metru sněhu, Sternstein hlásí kolem 30 centimetrů a bavorský Mitterdorf 40 centimetrů sněhu.

Pokud chcete zažít netradiční lyžování, vydejte se o víkendu do šumavské obce Kvilda, kde se koná jubilejní 20. ročník tradiční jízdy na starých dřevěných lyžích v dobových kostýmech. Do Kvildy se sjedou lyžky a lyžníci veterán ski-župy Josefa Šimona Alše Lyžce z Písku, aby se vydali nejen za krásami Šumavy, ale něco ze svého umění předvedli také na kopci přímo na Kvildě.

autoři: Ivan Mls , Václav Malina
Spustit audio