Na Kvildě nechtějí stánkaře

8. únor 2009

Kvilda nestojí o to, aby se do obce přesunuli od hranic stánkaři. Po úbytku zákazníků a tudíž i tržeb v asijských tržnicích poblíž hranic zkusili někteří prodejci rozbalit své stánky v českém vnitrozemí. Vietnamci je párkrát postavili například v obci Kvilda, kterou podle odhadů ročně projde až 700 tisíc turistů.

Jenže tento týden zastupitelé Kvildy řekli stánkovému prodeji jasné ne, jak potvrdil starosta Václav Vostradovský: "Myslím si, že žádná obec v centrální části Šumavy tuto aktivitu nepodporuje, to je i de facto závěr jednoho bodu usnesení. Bude možný stánkový prodej určitého zboží, ale jenom při tradičních akcích. Takže tyto nárazové věci se budeme snažit vymístit z centra obce."

Ve Strážném na Prachaticku už v objektech po vietnamských trhovcích našly zázemí smysluplné služby, popsal starosta Jaroslav Pubal: "Nově je otevřené kadeřnictví a lékárna v budovách, kde byli vietnamští trhovci. Tyto dvě služby jsou vítaným doplněním a hojně využívány. Je to jeden ze směrů, kterými do budoucna bude nutno jít. Asi to nebude jednoduché, ale je to jediná šance, jak zachovat turistický ruch jako zdroj příjmu pro obyvatele obce."

autor: Václav Malina
Spustit audio