Med označený český ne vždy pochází z Česka

12. březen 2009

Máte rádi med? Třeba v čaji nebo na voňavém chlebu s máslem? Využití medu je velmi široké, ale snad ještě širší je v dnešním propojeném světě jeho možný původ.

Přemýšleli jste někdy nad tím, odkud je med, který jste si právě koupili v obchodě? Pozor, ta otázka má smysl pouze v případě, že tuto dobrůtku nezískáváte přímo od včelaře. Zkuste se vžít do situace, že stojíte před regálem v supermarketu, v ruce máte sklenici s medem a na etiketě je větším písmem napsáno "Včelí med, český výrobek" a pod tím drobnější text doplňuje, že jde o "směs medu ze zemí ES a mimo ES".

Jak si s touto informací poradíte jako zákazník, který si přišel pro pravý v Čechách vyprodukovaný med. Zkusme si vzít na pomoc další zákazníky, třeba věci přijdeme společně na kloub. V jednom českobudějovickém obchodě se zeptal Libor Soukup.

Tak výsledek je ten, že nikdo pořádně neví odkud med pochází. A zdálo by se, že to vlastně skoro nikdo vědět ani nepotřebuje, protože většinu dotázaných by vůbec nenapadlo med v obchodě poptávat. V sortimentu ho ale mají a tak se jistě čas od času stane, a pravděpodobnější to je spíše ve větších městech, že ho na pokladnu zákazník přeci jen za účelem nákupu přinese.

U včelařů musí být zkrátka frmol. Kdo shání med, a to med zaručeně český, kdy suroviny na jeho přípravu sbíraly včely na louce skoro vedle vašeho domu, tak jde za nimi. Ten poptávaný původ navíc zdaleka nemusí být jediným důvodem upřednostnění soukromníka. Nezanedbatelným argumentem bude jistě i cena a jistota kvality.

Pokud se vám zdá toto téma jen trochu zajímavé, tak si dnes odpoledne od 13 hodin nalaďte v našem vysílání pořad Přímá linka. Hostem bude p. Aleš Mikšátko, který nejen že sám včelaří, ale je i učitelem včelařství.

Své dotazy a podněty můžete posílat třeba hned a to formou SMS zprávy, která musí mít tvar CB_PL_text a musí být odeslána na číslo 90 777 03. Cena jedné SMS jsou 3 koruny.

autor: Libor Soukup
Spustit audio