100letou jubilantku z Rohanova na Prachaticku potěšily květiny i dopis od ministra

6. duben 2009

V pátek 3. dubna 2009 oslavila v plné svěžesti 100 let Anna Vachelová z osady Rohanov, která patří k obci Vacov na Prachaticku. S gratulací přišel i starosta Vacova Miroslav Roučka, který oslavenkyni přinesl vázu s vybroušeným jubileem a hned dvě kytice.

"Jedna kytice růží jistě zahřeje na duši a druhá je i praktická, protože je i s určitým občerstvením. Jsou tam klobásy, čokolády, sýry, papriky, banány a další ovoce a zelenina. Vše je obvázáno květinami," upřesnil starosta Vacova Miroslav Roučka.

S kyticí a obálkou dorazil do rodného domku jubilantky ředitel Okresní správy sociálního zabezpečení v Prachaticích Zdeněk Albrecht. Pogratuloval Anně Vachelové jménem ministra práce a sociálních věcí a spolu s pamětním listem jí oznámil zvýšení důchodu o 2 tisíce korun.

Anna Vachelová ale měla radost ze všech dárků: "To víte, že mám radost. Dostala jsem toho hodně a tolika kytic."

Podle matrikářky obce Vacov Hany Daňhové není 100leté výročí paní Vachelové v končinách pod Javorníkem zcela ojedinělé a dosavadní rekordmankou je z konce minulého století obyvatelka z osady Nespice: "104 let se tu dožila naše obyvatelka paní Polatová, která sice bydlela u dcery v Praze, ale stále byla naší občankou a rodačkou z Nespic."

Spolu s gratulanty navštívil paní Annou Vachelovou také redaktor Českého rozhlasu České Budějovice Václav Malina, který v den jejích 100. narozenin s ní natočil rozhovor. Protože Anna Vachelová patřila nedávno při oslavě dne žen v Rohanově k pěveckým oporám muzikantů, úvodní otázka směřovala na písničky, se kterými kapele pomohla.

autor: Václav Malina
Spustit audio