Na horním toku Vltavy v šumavském národním parku platí nová pravidla pro vodáky

4. květen 2009

Od května platí pro sjíždění Vltavy na Šumavě přísnější pravidla. Zájemci se musejí registrovat na internetových stránkách parku www.npsumava.cz a zaplatit poplatek. Dospělé vyjde registrace na 100 a děti od 7 do 15 let na 50 korun.

Lidé si zamlouvají hlavně termíny v květnu a v červnu. O uplynulém víkendu mohli vůbec poprvé sjíždět řeku v úseku Soumarský most - Pěkná . Limit pro splouvání v tomto úseku se v novém návštěvním řádu zvýšil o 5 cm - hladina musí dosahovat do výše půl metru. Navíc denně může úsekem projet maximálně 100 lodí, v květnu je navíc řeka splavná jen v sobotu a v neděli.

Proč je tento úsek zvláště chráněn vysvětlil Josef Zollpriester, vedoucí oddělení ochrany ekosystému správy Národního parku Šumava: "V národním parku jsou řeky zákonem zakázány splouvat. Návštěvním řádem můžeme některé úseky zpřístupnil, jde jen toto, aby samotné splouvání nemělo negativní vliv na faunu a floru. Nejvzácnějším živočichem tam je perlorodka, a pak tam jsou samozřejmě také některé vodní rostliny, které nadměrným splouváním trpí."

V případě, že hladina vody bude v úseku od Soumarského mostu do Pěkné nad hranicí 61 centimetrů, splouvání není nijak omezeno počtem lodí ani zpoplatněno.

Spustit audio