Českokrumlovský rozvojový fond byl oceněn za projekt Muzeum Fotoateliér Seidel

15. květen 2009

V Praze byly včera vyhlášeni vítězové soutěže Gloria musaealis 2008. V kategorii Muzejní počin roku 2008 se jako první umístil Českokrumlovský rozvojový fond díky svému projektu Museum Fotoateliér Seidel, který v tomto městě uchoval fotografické dílo dvou generací fotografů - Josefa a Františka Seidela z první poloviny 20. století.

Archiv čítající přes 100 tisíc snímků poskytuje jedinečný materiál pro studium kulturní historie zmizelého světa osídlení jihovýchodní Šumavy první poloviny 20. století. Podle garanta Petra Hudičáka se podařilo vykoupit od dědiců a zachránit netknutý fotografický provoz - ateliér z přelomu 19. a 20. století, který byl v nepřetržitém provozu do 50. let minulého století.

Budovu a výrobní technologii se podařilo citlivě zrestaurovat. Fotografické dílo bude postupně v elektronické verzi zpřístupněno veřejnosti.

Vzpomínky lidí, kteří během druhé světové války, nebo krátce po ní, pracovali v zavedeném českokrumlovském ateliéru, anebo se s Františkem Seidlem, který fotoateliér vedl, přátelili či pracovně stýkali, zaznamenal rozhlasový seriál Oživlá paměť Fotoateliéru Seidel redaktorky Pavly Kuchtové.

Spustit audio