Ministr životního prostředí Ladislav Miko sondoval na Šumavě názory tamních starostů

19. červen 2009

Lidem ze Šumavy berou podle starostů živobytí firmy z jiných regionů i cizinci. Odvádějí často horší práci, zatímco místní mají potíže s obživou. To byl jeden z aktuálních problémů, o kterých včera ve Vimperku debatoval ministr životního prostředí Ladislav Miko se starosty šumavských obcí.

Ministr od nich sbíral informace, než bude prosazovat ve vládě konkrétní návrhy. Starostové například kritizovali tzv. minitendry, které zohledňují jen nejnižší cenu za práci v lesích.

Ministr Miko se chce šumavských živnostníků zastat: "Samozřejmě, abych k tomu mohl dát nějaké stanovisko, tak se musím především spojit s ministrem financí a zeptat se, jaké jsou v tomto případě možnosti. Bez novely zákona je to asi těžko možné. Spíše si myslím, že cesta povede přes hledání podmínek pro minitendry, které zohlední specifickou situaci na Šumavě."

Ministr životního prostředí Ladislav Miko s ministrem financí rovněž probere možnost bezúplatného převodu státního majetku, který nepotřebuje správa šumavského parku, právě na obce. Chce také přispět k vylepšení vztahu starostů s ochránci přírody, i když ví, že na to má jen pět měsíců.

Ladislav Miko po setkání ve Vimperku prohlásil, že lidé na Šumavě musí mít šanci žít a pracovat v kvalitních podmínkách. K těmto slovům šumavští starostové vzhlížejí s nadějí, ale po zkušenostech s Mikovými předchůdci jsou i skeptičtí.

Starostu Modravy Antonína Schuberta tolik nezajímá stávající mandát ministra Mika v překlenovací české vládě, ale jeho funkce v Evropské komisi: "To je důležité, protože ztratil odchodem do Bruselu kontakt se Šumavou a je potřeba opět kontakt navázat, aby se skutečně projevily výsledky vzájemné spolupráce mezi Národním parkem Šumava a jím, jako osobou odpovědnou za ochranu přírody Evropy."

autor: Václav Malina
Spustit audio