Kvilda je častým cílem návštěvníků Šumavy

28. červen 2009

Kvilda na Prachaticku, nejvýše položená obec v České republice, si na nedostatek turistů nemůže stěžovat ani v zimě ani v létě. Šumavu navštíví ročně asi 2 miliony lidí, z toho téměř polovina se zastaví i v Kvildě.

Obec si letos připomíná 440 let od první písemné zmínky. Pro návštěvníky chystá stále novinky, některé ve spolupráci se Správou Národního parku Šumava. Společně zřizují například naučné a zážitkové stezky a přírodně poznávací okruhy, včetně přeshraničních.

Jak řekl starosta Kvildy Václav Vostradovský, v loňském roce vznikla v rámci zooprogramu pozorovací místa. Ve druhé fázi by měla vzniknout návštěvnická centra, která by v daném místě prezentovala určitý zvířecí druh. "U nás je to jelen. Měla by vzniknout obslužná a informační budova, zároveň i obora, kde by návštěvníci měli možnost být v bližším kontaktu s vybraným zvířetem. Měl by se také uskutečnit projekt propojení obce s tímto centrem v další návaznosti na Horskou Kvildu."

Dalšími vytipovanými místy pro návštěvnická centra jsou například Prášily, které by prezentovaly tetřeva hlušce, Modrava by byla spojená s rysem ostrovidem , Srní s vlky . V jihočeské části Šumavy by centra měla být i ve Strážném, Borových Ladech a Českých Žlebech.

Spustit audio