Premiér Jan Fischer přijel na jih Čech obhlédnout škody po povodních

9. červenec 2009

Na pěti místech na třech jihočeských řekách stále platí první stupeň povodňové aktivity. V noci na něj vystoupala Lužnice v Pilaři, kde řeka stále mírně stoupá, a ráno se na limit pro vyhlášení stavu bdělosti těsně dostala i Vltava ve Spolí. Jednička dále platí na Lužnici v Klenovicích a na Blanici v Heřmani a Bavorově, kde už voda velmi pozvolna klesá.

514 zaplavených domů a více než tisícovka evakuovaných, také to jsou položky na účtu, který dělá Jihočeský kraj po velké vodě. Na Strakonicko a Prachaticko, do oblastí, kterými prošla povodňová vlna se včera přijel podívat premiér Jan Fischer spolu s několika ministry. V oblastech postižených povodněmi platí na jihu Čech do 17. července stav nebezpečí. Jihočeský hejtman Jiří Zimola ale řekl, že se situace uklidňuje a stav nebezpečí by mohl být odvolán už ke čtvrteční půlnoci. Kraj má po jeho ukončení týden na součet škod, které dodá na ministerstvo financí.

S konkrétními představami, odkud bude možném čerpat finanční pomoc pro oblasti postižené velkou vodou, přijel na jih Čech i premiér Jan Fischer. Po setkání se starosty postižených jihočeských obcí v této souvislosti premiér Fischer uvedl: "Samozřejmě všude, kde povodně prošly, situaci bereme vážně a prostředky na obnovu budou odpovídat rozsahu škod. Přijmeme plán obnovy, vždy po ukončení stavu nebezpečí se do týdne sečtou škody a vytvoříme bilanci pro celou republiku. Budeme se hlavně starat o to, aby stání pomoc nebyla odkládána."

Jak vysvětlil ministr financí Eduard Janota, bezprostřední pomoc přišla od státu na jih Čech hned, bylo to osm milionů korun. A pomoc bude pokračovat, doplnil ministr Janota: "Podle legislativy má vláda určité programy, které využije. Týkají se silniční a vodní infrastruktury, podpory bydlení a podnikání. Kromě toho jsme se v první etapě uvolnili prostředky na záchranné práce, na rychlou okamžitou pomoc."

Finance chce vláda získat také prodejem státních dluhopisů Evropské investiční bance. Na druhou stranu slibuje třeba podnikatelům v zasažených oblastech daňové úlevy, podporu mohou získat lidé, kterým voda úplně zničila majetek, na obnovu postižených obcí bude možné podle Janoty využít i finance, které obce získaly ze státního rozpočtu při takzvaném porcování medvěda ve sněmovně původně na jiné účely.

Starosta Protivína Jaromír Hlaváč byl se setkáním s premiérem a ministry spokojen: "Jsem spokojen s odpověďmi nejen pana premiéra, ale hlavně ministra financí. Podle mého názoru to hodně napomůže tomu, abychom mohli obnovit území, které bylo zničeno nebo postiženo povodní. Protože převod peněz z naporcovaného medvěda či odložení daňových splátek pro podnikatele jsou pro nás důležité."

Starostům obcí na jihu Čech, které v posledních dvou týdnech vyplavily přívalové deště a rozvodněné řeky, vadí údajně neudržované toky i stav krajiny. Chtějí se více zaměřit na prevenci povodní, které podle nich mohou přijít kdykoli znovu.

autor: Ivan Mls
Spustit audio