V jižních Čechách se rozrůstají sluneční elektrárny

13. srpen 2009

Město Rudolfov získalo od armády dva hektary pozemků. Teď uvažuje o jejich co nejlepším využití. Radnice si nechala zpracovat studii, co by zde mohlo vyrůst. Uvažuje se například o fotovoltaická elektrárně.

"Musíme si k tomu ještě se zastupiteli sednout a říci si, jestli opravdu fotovoltaická elektrárna je to, co bychom tam chtěli. Zahájili jsme některé kroky, které nám řeknou, jestli je tam vůbec možná. Čekáme hlavně na stanovisko od E.ONu, zda je možné elektrárnu připojit," vysvětlil starosta Milan Třebín.

Pozemky od armády mají sice i potenciál pro rodinnou zástavbu, nejsou však zasíťované. A to by parcely prodražilo stejně jako vybourání zpevněných ploch.

Fotovoltaické elektrárny naopak nebudou v okolí Benešova nad Černou na Českokrumlovsku. Na tamní radnici se obrátilo hned několik zájemců, kteří by v této lokalitě chtěli vybudovat zařízení na výrobu elektřiny ze slunce.

Zastupitelé ale jejich plán odmítli, řekla starostka Benešova nad Černou Veronika Korchová: "Žádali o změnu územního plánu. Jenže z jedné strany je Soběnovská vrchovina, žíháme všechny chráněné krajinné oblasti a jedna z žádostí se týkala nádherné loučky na příjezdu do obce, což by opravdu kazilo ráz krajiny. Takže jsme žádosti zamítli. Proti elektrárnám nejsme, ale ne v právě požadovaných lokalitách. Příroda je tu hezká a bylo by škoda ji pokazit."

Už fungující fotovoltaické elektrárny stojí na jihu Čech například v Bušanovicích na Prachaticku nebo v Dívčících na Českobudějovicku. Další takové zařízení má do konce letošního roku vyrůst v Netolicích na zhruba pěti hektarech pozemků za nádražím.

Solární elektrárna vyroste i v Křemži. Ačkoli se jihočeské obce instalaci tmavých panelů kvůli jejich vzhledu brání, tam je bez problémů povolili. Firma, která je už brzy hodlá namontovat na střechu základní školy, totiž opravila střechu budovy. V době, kdy každý kvůli ekonomické krizi šetří, se to obci víc než hodilo. Rekonstrukce střechy by ji stála asi milión korun.

Vedle zajímavých finančních výhod z provozu solárních panelů pro Křemži si ale na své přijdou i děti, jak potvrdil starosta Josef Troup: "Součástí akce bude výchovný panel pro děti, kde uvidí, kolik právě články vyrábí elektrické energie. Bude to velice zajímavé i výchovné, podobný naučný panel jsem viděl ve škole v naší partnerské obci ve Švýcarsku. Děti si jednoduchým způsobem dokáží představit, co se děje na střeše jejich školy."

Fotovoltaické elektrárny teď v Česku zažívají velký rozvoj. Pro podnikatele je to dobrý byznys s jistou návratností investice. Stát totiž dlouhodobě garantuje výkupní ceny elektřiny. Například teď energetické rozvodné společnosti vykupují elektřinu ze solárních elektráren za zhruba sedminásobek toho, kolik za ni elektřinu platí domácnost.

autoři: Ivan Mls , Petra Matoušková
Spustit audio