Vozíčkářku Janu Fesslovou čekalo velkolepé uvítání po návratu z expedice Blue Land

21. srpen 2009

Velkolepé uvítání po návratu z expedice Blue Land 2009 do Himalájí čekalo v Českých Budějovicích vozíčkářku Janu Fesslovou, která v sajdkáře řízené Radkem Krieglerem jako první takto handicapovaná, překonala nejvýše položený průsmyk světa Khardung La ve výšce 5680 metrů nad mořem.

Cestou průsmykem řídila motorku Jana Fesslová a Radek Kriegler jí musel věřit, že to zvládne: "Domnívám se, že je zkoušenou řidičkou. O život jsem se nebál, ale je to samozřejmě nezvyk. Cestou na Khardung La jsme vytvořili kolonu motorek, kterou vedla právě Jana. To je cílem a ideálem občanského sdružení MC Outdoors Riders, které by tímto směrech chtělo povzbudit i další aktivity. Sháníme prostředky na sajdkáru, kterou by mohli postižení řídit sami."

Na cestě dlouhé 2300 kilometrů se dobrodruzi museli potýkat s extrémním horkem, velkou vlhkostí, špatnými hygienickými podmínkami, hrozily závaly, kritický okamžik přišel v momentě, kdy u sajdkáry praskl spoj. Kromě toho cítil Radek Kriegler za Janu Fesslovou obrovskou zodpovědnost.

Vše ale dobře dopadlo. Na tiskové konferenci pogratulovali Janě Fesslové i primátor Českých Budějovic Juraj Thoma a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. S dárky přišli sponzoři, přátelé, i provozovatelé hotelu. Dopis, vyjadřující obdiv a podporu zaslal paralympioničce prezident Václav Klaus.

Nejužitečnějším dárkem je ale určitě nový vozík, který předal Tomáš Hajský ze společnosti Otto Bock ze Zruče u Plzně, od které byl také vozík na expedici.

Množství gratulantů a dárků Janu Fesslovou trošku zaskočilo: "Potěšilo mě, že přišel pan hejtman i pan primátor. Radost mám ze všech dárků, obrovsky si vážím i dopisu od pana prezidenta. Nicméně to vše potřebuji teprve zpracovat a na tolik dárků jsem nebyla připravena."

Spustit audio