Na jihu Čech přibývá fotovoltaických elektráren

24. září 2009

V Jihočeském kraji vznikají stále nové a nové fotovoltaické elektrárny. Pro podnikatele je to velmi zajímavá a jistá investice, protože stát garantuje pevné výkupní ceny elektřiny za několikanásobně vyšší částky, než kolik třeba platí za elektřinu konečný spotřebitel.

Jak doplnil mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha, za poslední roky se setkávají s obrovským nárůstem zájmů investorů o zřízení fotovoltaických elektráren: "V roce 2008 jsme zaregistrovali 244 elektráren a za necelý rok 2009 jsme jich už připojili 425. Z toho vyplývá, že nárůst zájmu o zřízení podobné elektrárny je obrovský a ve své podstatě to pro nás znamená zahlcení žádostmi."

E.ON je distributorem elektřiny na jihu Čech a jihu Moravy. Jak Vácha doplnil, jedná se většinou o malé elektrárny s instalovaným výkonem do 16 kilowattů.

Žádostí investora o souhlas s vybudováním větší fotovoltaické elektrárny se zabývali na svém posledním jednání zastupitelé ve Velešíně. Jak prozradil starosta města Josef Klíma, záměru zatím řekli ne: "Probírali jsme už druhý návrh na výstavbu fotovoltaické elektrárny. První proběhl úspěšně, druhý zatím ne. Nechceme si zaneřádit připravenou průmyslovou zónu pouze elektrárnami, to by bylo krátkozraké. Čekají nás ještě další tři žádosti k projednání."

Zda říci ano či ne fotovoltaické elektrárně na městských pozemcích v bývalém vojenském areálu v současné době řeší například také město Rudolfov.

autor: Ivan Mls
Spustit audio