Rudolfov uvažuje o vybudování sluneční elektrárny, Vimperk už podobným projektům na zelené louce říká ne

12. říjen 2009

Město Vimperk na Prachaticku vyhlásilo stop slunečním elektrárnám v krajině. Zastupitelé Vimperku sice souhlasili se vznikem třetí fotovoltaické elektrárny u města, konkrétně v katastru Boubská, ale další zařízení tohoto typu na volném prostranství nechtějí.

"Končíme na zelené louce a budeme využívat našich budov. Vyjádření je v tom, že více jich už do katastru Vimperku na zelené louce nedáme. Zelená louka má na Šumavě sloužit pro zemědělství, nikoliv pro fotovoltaiku. Nepočítá s tím ani územní plán," zdůvodnil starosta Vimperku Pavel Dvořák.

Místostarosta Vimperku Bohumil Petrášek doplnil, že radnice plánuje v rámci projektu s pracovním názvem Slunce nad Vimperkem umístění fotovoltaických panelů na budovách města: "Fotovoltaická elektrárna se připravuje na střeše zimního stadionu a střechách dalších budov, které patří městu."

První elektrárna, využívající slunečního záření, vznikla u Vimperku na opuštěném vojenském cvičišti kasáren U Sloupu. Druhou vedení města povolilo za bývalými dolními kasárnami a třetí - poslední u Boubské na tzv. Malé Homolce, kde územní plán počítá s průmyslovou zónou.

Také v Rudolfově na Českobudějovicku chtějí vybudovat fotovoltaickou elektrárnu. Město před časem převzalo bývalý vojenský areál o rozloze zhruba dva a půl hektaru a hledalo pro něj vhodné využití. Právě sluneční elektrárna nakonec zvítězila a zastupitelé dali záměru zelenou.

Starosta Rudolfova Milan Třebín dodal, že na rozdíl od jiných obcí, které třeba jen poskytli soukromému investorovi na elektrárnu pozemky, by město chtělo zařízení vybudovat a provozovat samo: "Momentálně jednáme s partnerem, který by nám pomohl s projektem fotovoltaické elektrárny a připravil všechna povolení. Součástí dokumentů je také energetický audit, který nám dá odpověď na rentabilitu elektrárny a který je základním podkladem pro jednání s bankou ohledně úvěru. Zastupitelstvo se shodlo na tom, že rizika projektu podstoupí, protože podfinancování Rudolfova je dramatické. Pokud se nepostaráme sami o sebe, nikdo jiní to neudělá."

Prodej elektřiny z fotovoltaické elektrárny by byl významným přínosem pro městskou pokladnu v Rudolfově. Státem garantované výkupní ceny elektřiny z těchto zdrojů jsou totiž několikanásobně vyšší než ceny tržní.

autoři: Ivan Mls , Václav Malina
Spustit audio