Téměř všechny památkové objekty na jihu Čech letos zaznamenaly úbytek návštěvníků

4. listopad 2009

980 tisíc platících návštěvníků letos zavítalo na jihočeské hrady a zámky, což je o 20 tisíc méně než loni. Vzhledem k celosvětové hospodářské krizi byl pokles návštěvnosti očekáván. Národní památkový ústav se mu snažil předem zabránit otevíráním nových prohlídkových tras a bohatým doprovodným programem.

Na využití výnosu ze vstupného, který činí 85 miliónů korun, jsme se zeptali ředitele Územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petra Pavelce: "Jakmile peníze z výnosů získáme, tak je obracíme do stavební údržby, restaurování a dalších hlavních aktivit. Ani koruna nepřijde nazmar, vše co návštěvníci formou vstupného vloží do kulturního dědictví se během sezony do této oblasti zase vrací. Tento systém myslím celkem vyhovuje."

Prioritou památkářů pro příští rok je podle Petra Pavelce budování Hradního muzea v Českém Krumlově: "Na projekt jsme získali grant z Norských fondů ve výši 40 milionů korun. Musíme ho rychle dokončit, protože je časově limitovaný. V lednu 2011 bude Hradní muzeum kompletně otevřeno. Bude to celoročně otevřený prostor se vším návštěvnickým komfortem, kavárnou, studovnou, knihkupectvím a i muzejními prostory, které budou naplněny exkluzivními předměty ze zámeckých depozitářů."

autor: Hana Krchová
Spustit audio