Na lipenském jezeře začíná bruslařská sezóna

9. leden 2010

Nejenom s lyžemi, ale také s bruslemi se můžete od tohoto víkendu vydat na Šumavu. Lipenské jezero zamrzlo, led je dostatečně silný, a tak už se na něm dá bruslit. Koště ani hrablo na sníh přitom nepotřebujete, čeká tady na vás upravená bruslařská dráha. Právě dnes má oficiální premiéru.

Nazujete-li brusle na břehu jezera kousek od lipenských sjezdovek, čeká vás šest metrů široká umetená bruslařská dráha dlouhá v uvozovkách zatím jen devět a půl kilometru, vedoucí z Lipna k Frymburku s odbočkou do Přední Výtoně.

Její loňskou předchůdkyni, která se s téměř 11 kilometry délky zapsala do Guinnessovy knihy rekordů, využilo odhadem na 60 tisíc bruslařů.

Jak uvedl Martin Řezáč z lipenského skiareálu, trochu vrásek jim dělá jen slibované vydatné sněžení a to, jak se s tím vypořádá technika na údržbu bruslařské dráhy: "Kdyby napadlo půl metru sněhu, tak to určitě bude, protože jsme to hlavně loni nezažili." Jihočeští meteorologové ale zatím slibují jen 15 centimetrů nového sněhu.

S bruslemi si ale můžete užít i na druhém konci jezera v Horní Plané, tam čekají na zájemce dva bruslařské okruhy a jedna specialita, láká do tohoto kouta Šumavy Luděk Štěpánek z hornoplánského kulturního a informačního centra: "Mezi pláží a převozem máme ledový bar, který určitě zpříjemní mrazivé chvilky na ledu."

autor: Ivan Mls
Spustit audio