Jihočeští vědci pracují na novém materiálu pro zubní implantáty

29. leden 2010

V budoucnu budeme umět vybrat takový materiál zubního implantátu, který si bude nejlépe rozumět s tkání konkrétního pacienta. Naděje, která by možná i snížila náklady lidí za různě drahé náhrady poškozených zubů, ale hlavně podpořila úspěšné vhojování materiálu po zákroku, se nyní rodí na půdě Akademického a univerzitního centra v Nových Hradech.

Ředitel tamního Ústavu fyzikální biologie, docent Dalibor Štys, k otázce zahájení testování upřesnil: "Uvedení do klinické praxe představuje nejméně desetiletý testovací proces, proces uznávání a akreditace. Taková časová perspektiva tu určitě bude. Nemáme technické vybavení, proto to vyvíjíme s dvěma firmami ze západních Čech. Do konce roku bychom měli mít akreditovanou laboratoř, která tyto věci bude schopna v principu dělat. Pak teprve nastupuje desetiletý proces vlastní akreditace té jednotlivé metody."

Testování úspěšné tolerance implantačních materiálů k lidské tkáni se ale netýká jen zubů. V Nových Hradech by mohli vyvinout i srovnávací postup například pro umělé kloubní náhrady.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio