Jihočeský kraj bude financovat provoz kulturního, vzdělávacího a badatelského centra v Husinci

1. únor 2010

Tým odborníků, který pro Město Husinec zpracoval projekt oživení současného památníku mistra Jana Husa, představil podrobnosti. Za 151 milionů korun se má do července 2013 přeměnit rodný dům kazatele a sousední nemovitosti v multifunkční centrum s novou expozicí.

Město Husinec již požádalo Jihočeský kraj, aby převzal provozní záležitosti centra prostřednictvím své příspěvkové organizace - Prachatického muzea.

Jihočeský vicehejtman Martin Kuba v Husinci tlumočil souhlasné stanovisko kraje, i když zatím neví, kolik provoz kulturně-vzdělávacího centra bude stát: "Tato otázka je příliš časná, v této chvíli si neumím představit, jestli to budou statisíce, milion nebo dva miliony korun. Podpora Jihočeského kraje směrem k žadatelům byla taková, že pokud bude projekt realizován, tak kraj pomůže se zajištěním provozu. O reálných částkách ještě nepadlo ani slovo. Jak se projekt dopracovává a doplňují se ekonomické parametry, tak z nich pak vyplyne ekonomika provozu, abychom byli schopni částku zařadit do rozpočtu Jihočeského kraje. "

Náměstek ministra kultury Jaromír Taliř Českému rozhlasu potvrdil, že ministerstvo žádost o 151 milionů korun na centrum mistra Jana Husa eviduje, nicméně předkladatel musí odstranit některé formální nedostatky.

autor: Václav Malina
Spustit audio