Centrum mistra Jana Husa ztrácí podporu zastupitelů Husince, projekt kritizují i projektanti

5. únor 2010

Vize vybudování kulturního, vzdělávacího a badatelského centra v Husinci na Prachaticku narazila na tvrdý odpor části tamních zastupitelů. Ti nejprve překvapeně odsouhlasili podání žádosti na ministerstvo kultury, podrobnější zkoumání studie proveditelnosti moderního centra na místě rodného domku mistra Jana Husa a v sousedních nemovitostech jim ale nahání hrůzu.

Ke kritikům záměru za 151 milionů korun patří bývalý starosta Husince Petr Tesárek nebo zastupitel Milan Zíka, předseda občanského sdružení Mistra Jana z Husince: "Zbytečně naddimenzovaný nebo tak narychlo zpracovaný, že je neprůhledný. Pokud by nebyly splněny veškeré náležitosti, tak se obávám, že by obec měla velké problémy s penězi, které by musela vrátit. V současné době se peníze ze státních grantů začínají podrobněji sledovat, takže je větší šance, že by se mohlo najít nějaké pochybení, které by vedlo přinejmenším k hrozbě finančního postihu."

Zastupiteli Milanu Zíkovi se nelíbí například výše odměn a složení projektového týmu.

Designér a projektant Jiří Kašťák, kterého o vyjádření požádali obyvatelé Husince, dokonce hovoří o tom, že Hus má posloužit k tunelování dotačních peněz: "Když se soudný člověk na ta čísla podívá, tak nemůže nabýt jiného dojmu. Příkladně uvedené ceny za projektovou dokumentaci pro stavební povolení skoro 4 miliony korun, prováděcí plány 4,2 milionu korun, to vše odpovídá obrovské stavbě za stovky milionů. Chtít za zpracování libreta návrhu interiéru expozice mobiliáře pro malý Husův domek 6,7 milionu korun, tato částka odpovídá návrhu monstrózní expozice na nějaké světové výstavě."

Jiří Kašťák věří, že se projekt centra mistra Jana Husa za 151 milionů korun dočká kompetentního posouzení a dostane se na rovinu rozumné investice.

Ladislav Dostál z firmy, která projekt pro Město Husinec zajišťuje, nařčení z pokusu o tunelování důrazně odmítl.

autor: Václav Malina
Spustit audio