Spolupráce Husince s firmou BSK West Group na opravě Husova rodného domu skončila

24. únor 2010

Podaří se uskutečnit proměnu Husova domku a přilehlých nemovitostí na moderní centrum s badatelnou nebo jen opravit fasádu? To jsou nyní dvě krajní cesty husineckého zastupitelstva.

Rozkol v husineckém zastupitelstvu dokládají názory starosty Roberta Klesnera a místostarostky Vlasty Kalinové. Místostarostka Kalinová projekt rozsáhlé rekonstrukce nevzdává. Již předjednala pronájem národní kulturní památky se zástupci Církve československé husitské a zdůrazňuje, že o něm bude rozhodovat rada města.

"Jenom rada má v pravomoci rozhodnout o pronájmu nemovitosti, ať je jakákoliv. Někdo naznačuje, že se jedná o národní kulturní památku, ale v tom není rozdíl. Kulturní památka je posazená až nad obecním majetkem. Musí se specifikovat, co se s majetkem bude dělat. Jestli ho pronajmeme, nebo budeme pokračovat v kulturním a vzdělávacím programu," uvedla Kalinová.

Starosta Klesner megalomanský projekt za 150 milionů odmítl a chce získat aspoň necelých 400 tisíc korun na odvlhčení národní památky a opravu její fasády: "Oprava v takto velké finanční částce se určitě konat nebude, to je jednoznačné. Již potřetí podám žádost na kraj z hlediska odvlhčení a opravy venkovní fasády, je to investice zhruba 360 až 370 tisíc korun."

autor: Václav Malina
Spustit audio