800 milionů požaduje asociace krajů na zvýšení platů řidičů autobusů

21. únor 2017

Asociace krajů požaduje asi 800 milionů korun na navýšení platů řidičů linkových autobusů. O mzdách jednali v pondělí hejtmani a vláda, později i vláda společně s odbory a zaměstnanci. Na výsledky schůzek čekají řidiči po celém Česku. Od minulého týdne jsou v celostátní stávkové pohotovosti.

Pavel Záviský jezdí na lince z Českého Krumlova do Vyššího Brodu. Je rozhodnutý stávkovat, pokud nedostane vládou slíbenou mzdu. „Já od sedmnácti let jezdím, takže za volantem je to můj život,“ říká.

Na pravidelné lince do Českých Budějovic dnes jezdí i krajský zástupce Odborového svazu dopravy František Bína. Lednová mzda podle něj byla hlavním impulzem k pohotovostní stávce. „Kraje zatím nejsou ochotny vyplácet peníze šoférům tak, jak se to domluvilo s vládou. Prostě se vymlouvají, že nemají peníze od vlády. Peníze, na které máme nárok, nám zatím firmy vyplácí ze svých rezerv, ale tím pádem jsme na tom šizeni, protože jsme se domluvili, že nebudeme mít prémie ani osobní ohodnocení, takže ten nárůst vlastně není žádná sláva,“ vysvětluje.

Souhlasí s ním další řidič, Milan Podskalský. „I když nejsem v odborech, plně je podporuji. Hodně nás mrzí, co se s námi děje. Už není únosné za tyhle peníze, za těchto podmínek dělat tu profesi. Pořád nám něco slibují a vždycky skutek utek. Musíme trošku přitvrdit,“ myslí si.

„Já si myslím, že času na to měli dost, ten zákon vyšel někdy v říjnu. Nemůžeme čekat, až se kraje a stát dohodnou. My to prostě potřebujeme,“ dodává František Bína.

Českokrumlovští odboráři budou už v úterý s firmou ČSAD Autobusy České Budějovice o mzdách znovu jednat a jsou připraveni vstoupit do stávky.

autor: pfr
Spustit audio