V Rožmberském paláci Pražského hradu začíná výstava Rok růže

9. prosinec 2010

Rok růže - tak zní název výstavy ke 400. výročí úmrtí posledního z Rožmberků - Petra Voka, které si připomeneme příští rok. Výstava, kterou připravil Jihočeský kraj, bude zahájena ve čtvrtek 9. prosince v 16 hodin v Rožmberském paláci Pražského hradu. Výstava by měla veřejnosti představit historickou úlohu i kulturní dílo Rožmberků a ozřejmit význam pro současnost.

Slavnostní vernisáže se zúčastní i jihočeský hejtman Jiří Zimola, který k výstavě dodává: „Má v podstatě navnadit k návštěvě další, tentokrát už historické a plně odborné výstavy, kterou bude realizovat Národní památkový ústav ve Valdštejnském paláci v Praze zhruba od května příštího roku. Současně máme ambici připomenout všem návštěvníkům, že jižní Čechy existují a není jen Praha a možná Český Krumlov. Jsou i další bývalá rožmberská sídla, která mají svou krásu a kterou stojí za to objevit.“

„Na výstavě budou k vidění panely představující každodenní život společnosti v době Rožmberků. K vidění budou i dobové kostýmy a oblečení. K dispozici bude informační středisko, kde poskytneme informace o Jihočeském kraji a rožmberské době. Bude to stát za to,“ dodává Zimola.

Výstava na Pražském hradě zůstane do prosince příštího roku. Další výstava, věnovaná Rožmberkům a připravená Národním památkovým ústavem, bude příští rok ve Valdštejnském paláci v Praze, kde sídlí Senát. Ta by se po skončení ve druhé polovině roku měla z části přesunout do Českého Krumlova.

Spustit audio