České Budějovice ukončily smlouvu se společností rekonstruující areál Čtyři Dvory

26. srpen 2011

Město České Budějovice chce ukončit smlouvu o pronájmu a spolupráci se společností 4 Dvory, která fungovala v areálu bývalých kasáren ve stejnojmenné lokalitě, kde měla vyrůst nová bytová čtvrť.

Na společný záměr se ale nepodařilo získat dotaci, což situaci zkomplikovalo. Prostor pro další dva plánované projekty - hokejovou halu a koncertní síň, takzvaného rejnoka, zůstává zachován.

Město by nyní mohlo v areálu vybudovat odpočinkovou zónu.

O finančním vyrovnání se společností 4 Dvory jedná za město náměstek Miroslav Joch a k současnému stavu uvedl: „Neakceptovali jsme ani 35 milionů korun, ani náš znalecký posudek na 25 milionů korun. Oni do toho šli s nějakým podnikatelským záměrem a musí nést podnikatelská rizika. Regionální radě máme do konce měsíce sdělit, co chceme v prostoru vybudovat. Na stavbu máme dva roky, abychom neporušili smlouvu - nejsme v časové tísni. Záměry jsme v pořádku schválili, ale nebyly schváleny výše částky. O tom mám s touto společností dále jednat.“

Během uplynulých více než pěti let společnost 4 Dvory zlikvidovala v areálu podle jejího představitele Václava Meškana celkem 45 objektů, odvezla nebezpečný i komunální odpad, který se na ploše téměř 9,5 hektaru nashromáždil za dobu, kdy ho používala armáda. Odstranila také více než 11 tun nebezpečných odpadů - například olejů, kontaminované vody či látek obsahujících azbest.

K jednáním s magistrátem a finanční otázce Václav Meškan dodává: „V rámci jednání jsme prezentovali naše náklady za demolici a projektovou dokumentaci, které v součtu činí 35 milionů korun. V této chvíli nevím, na jaké částce skončíme. Rozumíme tomu, že město potřebuje vztah ukončit, aby nepřišlo o peníze z Evropské unie, ale na druhou stranu my chceme vložené náklady dostat zpět. V podstatě jsme za město území vyčistili, použitelná je i projektová dokumentace. Obě strany projevily vůli najít nějakou shodu a posunout věc dále.“

Spustit audio