Nebezpečným střetům řidičů s lesní zvěří podél jihočeských vozovek brání nové pachové ohradníky

7. září 2011

Až osmdesátiprocentní účinnost uvádějí myslivecké spolky na jihu Čech v souvislosti s takzvanými pachovými ohradníky. Jde o dřevěné kůly se speciálně napuštěnou pěnou, která zvěři signalizuje blízké nebezpečí. Zabraňují tak vážným střetům s auty při jejím vstupu do vozovky.

Dotace na pořízení pachových ohradníků pro myslivce přišla ze společného projektu Jihočeského kraje a nadace pojišťovny Generali.

Českému rozhlasu to potvrdil krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Karel Vlasák: „Inspirace vznikla v kraji Vysočina. V současné době máme pachové ohradníky v délce 300 kilometrů na celém území jižních Čech. Přineslo to opravdu pozitiva, máme to zdokumentováno na základě čísel. Náš partner, pojišťovna Generali, v letošním roce podpořil akci částkou 150 tisíc korun. Jihočeský kraj se podílel částkou 200 tisíc korun. Do každého okresu tak šlo 50 tisíc korun.“

Instalace pachových ohradníků na jednom kilometru silnice vyjde zhruba na 2,5 tisíce korun. Jsou vidět v rizikových úsecích, kde podle evidence myslivců i policie dochází k nejčastějším střetům se zvěří. Na Písecku stojí například na hlavním silničním tahu z Písku do Nového Dvora.

Účinek pachového ohradníku popisuje místopředseda Okresního mysliveckého spolku Písek Josef Kloboučník: „Přivede zvěř do takového střehu, že reaguje na světla nebo motor. Normálně zvěř v období říje jde všude bezhlavě přes silnici. Pachy jdou vlka nebo medvěda, zvěř je pak opatrnější. Přechází, ale dává si pozor. Účinnost je u nás více než 80 procent. Na některých úsecích bylo ročně sraženo 40 kusů zvěře, od okamžiku aplikace pak jeden až dva. To je fantazie.“

Pachové ohradníky, které účinně brání střetům aut s lesní zvěří, budou stát i na silnicích mezi obcemi Nicov - Stachy nebo Leptáč - Chroboly na Prachaticku. Na Strakonicku myslivci vytipovali vozovky například okolo Brus, Vodňan a Sedlice.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio