Specialisté hledají ve dvou základních školách v Českých Budějovicích další azbest

5. prosinec 2011

Několik stovek dětí z českobudějovických základních škol Máj I. a II. a také z waldorfské školy, která v objektu sídlí, čekal dnes ráno velký přesun. Kvůli problémům s nadlimitními hodnotami azbestu měly minulý týden mimořádné ředitelské volno a dnes je vozidla Dopravního podniku města rozvezla do čtyř jiných škol na území krajské metropole a děti z waldorfské školy do mezinárodní školy v Hluboké nad Vltavou.

Na sídlišti Máj zůstaly jen prvňáci a druháci, kteří se budou učit v takzvaném Domečku. Na přesun dětí dohlížela ráno městská policie a také náměstek primátora Petr Podhola. Podle vyjádření některých rodičům měli informací dostatek, některým to pochopitelně přidělalo starosti, ale většina jich současnou situaci chápe.

Vedení města uzavřelo dvě základní školy v Českých Budějovicích kvůli nebezpečnému azbestu. Odborníci celý týden zkoumali nebezpečné látky a hledali další možná ložiska azbestu. Výsledky testů předají vedení Českých Budějovic, potvrzuje náměstek primátora Kamil Calta: „Stějně školu budeme asanovat. Měření, které proběhlo mezi 1. a 4. listopadem, prokázalo zvýšené hodnoty. Nyní nedokážu říci, zda budeme muset někde něco upravovat, spravovat nebo předělávat. Pokud by se prokázalo, že na vině je firma, tak bychom to reklamovali a použili veškeré prostředky k tomu, aby to zaplatil někdo jiný.“

Výskyt nebezpečného azbestu zřejmě souvisí s letní rekonstrukcí obou škol. O tendru na sanační práce bude rada města rozhodovat ve středu.

autoři: Pavlína Fendeková , Jiří Čondl
Spustit audio