Aktivita klíšťat je na sedmém stupni z deseti. Nejvíc nakažených je v jižních Čechách

Aktivita klíšťat je o tomto víkendu na sedmém stupni z deseti. A to přesto, že jim teplé počasí nepřeje. Lékaři proto doporučují po návratu z přírody důkladnou prohlídku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíště (ilustrační foto)

Klíště (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Klíšťata můžou přenášet klíšťovou encefalitidu - závažné onemocnění mozku, a lymskou boreliózu, varuje epidemioložka Jitka Luňáčková. Podle ní je zatím nejvíc případů nakažení v Jižních Čechách.

„Od začátku roku evidujeme v jižních Čechách osm případů onemocnění klíšťovým zánětem mozku. Ve všech případech se jedná o onemocnění mužů. Je tam tedy největší ohnisko onemocnění. V celé České republice máme zatím hlášeno 43 onemocnění. Hodně nemocných je také na Vysočině, na Zlínsku a v Moravskoslezském kraji.“

„Doporučujeme používat repelenty, nosit dlouhé rukávy a nohavice, po návratu z přírody se vždy prohlédnout a zopakovat to ještě ráno a večer. Ten, kdo není očkován proti klíšťovému zánětu mozku, by měl očkování zvážit. I v letních měsících lze ve zkrácených intervalech očkovat,“ dodává Luňáčková.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme