Alšova jihočeská galerie opraví Wortnerův dům i objekt Sparta na Pražském předměstí

23. duben 2017

Více než 50 milionů korun získala Alšova jihočeská galerie z unijního dotačního programu IROP na přestavbu dvou svých budov. Jde o Wortnerův dům v centru Českých Budějovic a objekt Sparta na Pražském předměstí.

Od letošního září tak bude více než rok galerie vystavovat pouze v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou.

Přestavba Wortnerova domu se plánuje již dlouho. Vzniknou nové depozitáře i stálá expozice, která představí sochařskou sbírku. „Proměna toho, co vidí běžný návštěvník, nebude tak zřetelná, k zásadní změně dojde v té nepamátné části domu. Lidé si ale určitě všimnou, že bude konečně výtah pro handicapované,“ dodává ředitel galerie Aleš Seifert.

Návštěvníkům se navíc nově otevře třetí patro domu. Budou zde dvě stálé expozice, promění se edukační sál a dále pravděpodobně vznikne i klidová zóna na dvorku.

Stavební práce začnou letos v září. Do zrekonstruovaných prostor Wortnerova domu by lidé podle předběžných plánů mohli vstoupit koncem roku 2018.

Peníze z unijního dotačního programu získala galerie také na objekt Sparta, který se nachází na Pražském předměstí poblíž obchodního centra IGY. Přestavba přinese nové depozitáře a vzdělávací centrum. „Jedná se o objekt, který jsme získali kolem roku 2014, od té doby připravujeme tento projekt. Bude to takzvaný ateliér otevřený pro veřejnost a zároveň by tam měl být depozitář a pracoviště restaurátorů a konzervátorů,“ říká Aleš Seifert.

Alšova jihočeská galerie vznikla v roce 1953. Ozdobou jejích sbírek jsou hlavně díla z gotiky a ze 60. let minulého století.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio