Archeologové zkoumají pravěké pohřebiště, které zanikne kvůli výstavbě dálnice D3

30. květen 2017

Po 150 letech zkoumají jihočeští archeologové pravěké mohyly na Českobudějovicku. Část tohoto pohřebiště je odsouzena k zániku, protože na jeho místě povede dálnice D3. Záchranný průzkum dopodrobna zmapuje tři z 35 hrobů a vůbec poprvé v historii i jejich okolí.

S detektorem kovu chodí po pohřebišti Jan Ciglbauer z Jihočeského muzea. „Procházíme povrch mohyly, teoreticky je možné tady najít nálezy ze střední doby bronzové nebo starší doby železné. Mohou to být různé nástroje nebo ozdoby,“ vysvětluje.

Z každého sektoru odeberou odborníci vzorky. „Ty nám posléze po analýze a po proplavení ukážou, jestli v těch mohylách máme i nějaké zbytky rostlin, vegetace, uhlíků, které mohou například ukazovat, že krajina byla zemědělsky využívaná a jaké plodiny se tehdy pěstovaly. To jsou pro nás zase důležité informace o charakteru osídlení a lidských aktivit,“ připomíná archeolog Ondřej Chvojka.

Archeologové odkryli ale také zeminu mezi dvěma mohylami. „Prostor mezi mohylami je pro nás docela velká výzva, protože doteď se prakticky vždycky v jižních Čechách zkoumaly pouze samotné mohyly, ale nikoho pořádně nikdy nenapadlo zkoumat ten prostor mezi mohylami. Mohou tam být pozůstatky po různých obřadech, plochých hrobech, místa, kde třeba spalovali zemřelé,“ říká Ondřej Chvojka.

Mohyly už v minulosti zkoumali jednak amatérští archeologové a později v 19. století i první profesionální archeolog Josef Ladislav Píč. Ovšem tento průzkum byl velmi povrchní. „Dá se říct, že jejich cílem bylo vytěžit ty nálezy. Je paradoxní a zajímavé, že poslední badatel ukončil výzkum v roce 1893 se slovy: V tuto chvíli je již celá lokalita vytěžena, už zde nic není,“ vypráví Ondřej Chvojka.

Ale archeologický tým Jihočeského muzea je samozřejmě jiného názoru. „Dá se očekávat, že v těch pláštích mohyl mohou být ještě nějaké dodatečné sekundární pohřby. Dá se tušit, že by zde ještě mohly být zbytky konstrukcí těch centrálních hrobových komor. Uvidíme, co se nám během výzkumu podaří zachytit,“ dodává Ondřej Chvojka.

Archeologové budou zkoumat toto pohřebiště až do podzimu letošního roku. Společně s nimi bude na místě i policie, která bude hlídat mohyly před nezvanými hosty.

Spustit audio